Raňajkové recepty pre zaneprázdnených

štvrtok 13. augusta 2020

Dnes si konečne nachádzam čas na článok o mojom raňajkovom experimente. Ak si správne pamätáte, pred mesiacom som narazila na obrovský problém. Každé ráno som sa pustila do práce, ale už poobede som trpela nedostatkom energie a bola som šialene vyčerpaná. Neraňajkovala som, alebo som raňajky vyriešila tyčinkou. Vedela som, že musím zaradiť raňajky, ale nikdy sa mi ich nechcelo pripravovať. Ako copywriter pracujem v časovom strese - energia a kreativita sú pre mňa dôležité. A tak som začala hľadať recepty, ktoré by mi pomohli mať zdravé a vyvážené raňajky. Dnes Vám prinášam zoznam (a recepty) mojich piatich najobľúbenejších. 

 

Francúzsky toast na slano

Ingrediencie na 2 porcie: 

  • 4 plátky chleba (ja používam bezlepkový)
  • 3 vajíčka 
  • štipka soli
  • majoránka 
  • oregano  

 

Vajíčka rozmiešam v miske spolu so soľou, majoránkou a oreganom. Vo vajíčkovej zmesi obalím chlebíky a dám ich piecť na 180°C, kým toasty jemne nezhnednú (približne 10 minút). 

Môj tip: 

Chlebíky si pripravím pred svojou rannou rutinou. Kým sa vrátim z kúpeľne sú upečené a kým sa oblečiem sú vhodné na konzumáciu. Doplniť ich môžete napríklad strúhaným syrom, ja ich mám rada bez príloh. 

 

Banánové smoothie s arašidovým maslom 

Ingrediencie na 1 porciu: 

  • 300 ml mlieka 
  • 1 banán 
  • štipka škorice 
  • 1 lyžička arašidového masla 
  • 1 lyžica kakaa 

 

Všetky ingrediencie dám do mixéru a nechám do hladka rozmixovať.  Tento recept je extrémne rýchly, používam ho, keď naozaj nestíham. Arašidové maslo je skvelým zdrojom tukov, takže po týchto raňajkách tak rýchlo nevyhladnete.

Môj tip: 

Používam ryžové mlieko, pretože smoothie má s ním jemnejšiu chuť a všetky prísady sa oveľa jednoduchšie spoja. 

 

Ovocná miska s jogurtom 

Ingrediencie na 1 porciu:

  • 150 g jogurtu 
  • banán
  • jahody 
  • 1 riadok horkej čokolády 

 

Ďalší zo zoznamu extrémne rýchlych receptov. Do misky dám biely jogurt, na vrch nakrájam jahody a banán. Niekedy mám hneď ráno neodolateľnú chuť na sladké, tak si nastrúham aj kúsok horkej čokolády. 

Môj tip: 

Recept funguje perfektne s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte práve po ruke. To mi umožňuje modifikovať tento recept a vždy dostať iné a chutné raňajky. Banán a jahody sú kombinácia, ktorú máme doma vždy, skvelo to však funguje aj s nektarinkami, broskyňami, čučoriedkami alebo malinami. Niekedy si jogurt dochutím kakaom alebo škoricou.Vždy volím grécky jogurt (značka Kolios), ktorý je bohatý na tuky a bielkoviny.

 

Chlebík s Lučinou

Ingrediencie na 1 porciu: 

  • 1 kocka Lučiny 
  • 1 vajíčko uvarené na tvrdo 
  • 2 plátky chleba 
  • čerstvá pažítka 

 

Som si istá, že presný postup sem dávať nemusím. Toto sú moje typické raňajky cez víkend, keď sa chystám vrhnúť na domáce práce. 

Môj tip: 

Chutia skvelo s domácou pažítkou, ktorú pestujem v bylinkovej záhradke na balkóne. Ak chcete ušetriť ráno čas, uvarte si vajíčko deň vopred a nechajte v chladničke

 

Jahodový partfait 

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 100 g jahôd (používam mrazené)
  • 100 ml mlieka (používam ryžové)
  • 400 g gréckeho jogurtu 
  • 4 datle 
  • 2 lyžice kakaa

 

Jahody mixujem s 2 datľami a mliekom. Zmes dám do vysokého pohára. Následne zmiešam grécky jogurt s kakaom a zvyšnými 2 datľami. Pridám jogurtovú zmes na jahodovú a môžem sa pustiť do jedla.  

Môj tip: 

V niektorých prípadoch používam tento raňajkový recept i ako rýchly dezert. Ak sa Vám doma nepovaľujú datle, môžete ich nahradiť sušenými slivkami. Moje obľúbené slivky kupujem v Lidli - sú naozaj šťavnaté a chutné. 

 

Mojich 5 obľúbených receptov sa snažím stále obmieňať Okrem nich mám v zásobe ešte pár tromfov, ktoré ma zachránia pri hlade. Pracujem z domu, a tak sú pre mňa rýchle recepty riešením, ako neumrieť od hladu, alebo neustále neobjednávať jedlo. Čo na ne poviete? Páčilo by sa Vám pokračovanie alebo sa nabudúce pustíme do rýchlych receptov na obedy a večere? Budem rada, ak mi necháte v komentároch svoje postrehy a nové nápady. 

Teším sa na Vás pri ďalšom článku!  

S pozdravom 

Katka

11 komentárov

  1. Skvělé tipy na dobré snídaně :) Ráno to je cždycky rychlovka, takže takové recepty přesně potřebuju :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelé tipy. Musím uznať, že som ten tip človeka, ktorý ráno vôbec po noci nie je hladný. Vyhladnem až asi po hodine ako sa zobudím, a to väčšinou u musím ísť preč. No pokúsim sa to nejako vyriešiť do budúcna, hlavne keď začne nový semester :) Teraz väčšinou volím len banán, no myslím, že ak si nejaký takýto chutný receptík (alebo aspoň jeho časť) pripravím už večer predtým, môže to byť pre mňa väčšou motiváciou sa najesť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Mám to podobne, ale pomáha mi dať si ráno šumivé magnézium. :) Potom nemám problém najesť sa. :)

      Odstrániť
  3. Ooo, to vypadá báječně! Super recepty. Já preferuji slané snídaně, ale zároveň toho po ránu moc nesním, jak ještě nemám nastartované tělo. Obvykle volím celozrnný chleba a k tomu trochu sýru a sherry rajčat. O to více se ale vyřádím u snídaní o víkendu, kdy jím později a mám čas vše v klidu strávit. To si pak dělám palačinky a vajíčka na tisíc způsobů. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Víkend je pre mňa tiež možnosť experimentovať. :) Musím sa priznať, že cez týždeň radšej volím osvedčené kombinácie, ktoré sú rýchle. :)

      Odstrániť
  4. Super recepty, vďaka za inšpiráciu :-) Ja mám na raňajky veľmi rada biely jogurt s ovocím alebo skôr teraz už si dávam hladký biely tvaroh a ovocie, vydržím dlhšie sýta. Milujem vajíčka na všetky spôsoby a keď sa ponáhľam tak fajn rýchlovka pre mňa je mozzarella s paradajkou alebo uhorkou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za inšpiráciu na tvaroh! Ten som zatiaľ neskúsila. :) Vajíčka na milión spôsobov zatiaľ len spoznávam. :)

      Odstrániť
    2. Zamáličko, tvarohy sú rôzne sú aj ochutené, ale ja osobne mám najradej nehrudkový taký hladký :D Ale je to už o chuti každého čo komu pasuje. Aj ja ďakujem za super tipy :-)

      Odstrániť
  5. Francouzské tousty naslano mi teda přijdou jak chleba ve vajíčku :D Ale všechny dobroty vypadají moc dobře. Také jsem dneska měla na snídani chleba s vajíčkem na tvrdo a moc jsem si pochutnala :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť