Kam v Prahe? Na výstavu minerálov

sobota 8. augusta 2020

Pamätám si, že už pri svojej prvej návšteve Prahy, som veľmi túžila vidieť Národné múzeum zvnútra. Bolo to vtedy, keď sa spúšťala rozsiahla rekonštrukcia a múzeum malo byť na niekoľko dlhých rokov zatvorené. O pár rokov neskôr som sa do Prahy skutočne presťahovala a začala tu študovať. Postupne som sledovala opravy múzea a jeho postupnú premenu. Veľmi som sa tešila na jeho otvorenie, ale odradili ma extrémne dlhé rady pred múzeum. Prvýkrát som sa tak do priestorov múzea dostala minulý rok na svoje narodeniny. Sledujem, ako pribúdajú zbierky a vzhľadom na to, že patríme s Filipom medzi obdivovateľov minerálov, nemohla nám uniknúť nová výstava.

Pridať popis
 

Sála minerálov je stála expozícia národného múzea. Obdivovali sme kamene z celého sveta a musím sa priznať, že veru bolo čo obdivovať. Celá zbierka múzea je naozaj obsiahla a vystavené sú len 4% minerálov. Tie 4% však rozhodne stoja za to a myslím, že sa im podarilo vybrať naozaj krásne kúsky. 

 

 Od pomerne známych nerastov (ako napríklad diamant) sme sa dostali až po menej známe, ktorých názov sme dokázali len ťažko vysloviť. Boli rozhodne prekrásne! Pri každom neraste je uvedený názov a miesto, z ktorého pochádza. Okrem toho je súčasťou i výber minerálov citlivých na slnečné žiarenie, ktoré sú uzatvorené v špeciálnych skrinkách.

 

Medzi moje obľúbené výstavy patrí Tajný život zbierok. Momentálne sa sústredí na Budhizmus a to som si ako nadšený čitateľ čínskych detektívok, v ktorých je tento smer často spomínaný, nemohla nechať uniknúť. Výstava predstavuje kombináciu budhistických pamiatok s obrazovkami, na ktorých je možné sledovať napríklad rituálne tance vo vystavených maskách. 

 

Národné múzeum sme navštívili v utorok a užili sme si perfektné výstavy. V múzeu sa nenachádzalo veľa ľudí, a tak sme sa nikam nemuseli tlačiť, na všetko sme mali dostatok času a každý výstavu sme si naozaj užili. Okrem dvoch spomínaných je možné ešte navštíviť výstavu Zamatovej revolúcie a Symboly, ktoré sa venujú vzniku a histórii štátnych znakov Českej republiky (mňa osobne vážne zaujal vznik českej hymny). Ak máte čas, rozhodne si do múzea zájdite. Nádherné priestory, skvelá atmosféra a množstvo nových vedomostí. Aké múzeum ste navštívili naposledy? Potešia ma Vaše tipy v komentároch, kam budú viesť moje kroky nabudúce. 

Teším sa na Vás pri ďalšom článku! 
S pozdravom 
Katka

 

17 komentárov

  1. Minerály už učarovaly jako malou a vždycky, když jsme byli na nějakém výletě, kde právě různé kamínky prodávali, tak jsem si vždy nějaký vezla domů :D :) Je vidět, že jste si výlet parádně užili. Moc vám to sluší ♥

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som si vždy na výletoch kupovala malé kamienky a ešte teraz sa niekde v mojej izbe nachádza malá zbierka suvenírov z ciest. :)

      Odstrániť
  2. Katko, děkuji za nahlédnutí do zrekonstruované budovy NM. Sama se v ní po rekonstrukci ještě nebyla, syn tam občas chodí pracovně...
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zrekonštruovaná budova je naozaj krásna. :) Pred rekonštrukciou som tam nebola, ale teraz rozhodne odporúčam návštevu. :)

      Odstrániť
  3. Jeee, to je krásné. Tak tam se taky někdy musím zajít podívat (nebo spíš zajet :D). :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je tam krásne, rozhodne návštevu odporúčam. :)

      Odstrániť
  4. Páni, to by se mi také líbilo! :) Já ani nevím, jaké muzeum, ale teď o víkendu jsem byli v ZOO Lešné a i na zámku, který je spíš takový muzeiní. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za skvelý tip, rada by som sa tam zašla pozrieť. :)

      Odstrániť
  5. Byla jsem trochu skeptická k minerálům, ale na těch fotkách vypadají fakt krásně. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to sa musím priznať, že som fotila len zlomok exponátov. :)

      Odstrániť
  6. Vypadá to nádherně! Mají i krásné barvičky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Wow, tam by se hrozně líbilo mému tátovi. V průběhu mého dětství mi vždy třeba k narozkám kupoval různé druhy minerálů a kamínků, pořád je mám doma... hrozně ho to fascinovalo a mě se líbilo na ně koukat, zvlášť když to bylo něco nezvyklého :) Škoda, že je to až v Praze, táta není zrovna výletový typ, takže tam bych ho nedokopala. Minimálně mu ale budu muset ukázat tento článek :D

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno ho fotky predsa len inšpirujú na výlet spojený s návštevov Národného múzea. :)

      Odstrániť
  8. Aj ja milujem kamene <3 Tu človek vidí, aká je príroda kreatívna, že dokáže vymyslieť niečo takto nádherné.
    Tu sa určite raz pozriem, píšem si ho na zoznam vecí, čo chcem v Prahe vidieť pri najbližšej návšteve :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. V Národním muzeu byla před 2 týdny rodina a taky mi ho doporučovali. Tak snad až bude nějaký upršený víkend, konečně se odhodlám!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Teda tak tohle by bylo něco vyloženě pro mě, protože prostě všechny ``šutry``, jak se říká u nás doma, prostě miluju!
    Byla jsem na podobné výstavě v Londýně a nevěděla jsem, kam koukat dřív :D

    OdpovedaťOdstrániť