Moje knižné úlovky

pondelok 3. augusta 2020

Konečne oslavujem zotavenie po angíne. Minulý týždeň som si po dlhom čase vzala naozajstnú dovolenku, kedy som neriešila prácu. Po týždni sa opäť cítim plná energie a keď tak nad tým uvažujem, bola to moja prvá ozajstná dovolenka po 5 rokoch. Bolo skvelé na chvíľu naozaj vypnúť a tráviť viac času s Filipom. Po naozaj dlhom čase sme si zašli do kina a vzhľadom na to, že sme obaja vášniví milovníci kníh, i do kníhkupectva Knihy Dobrovský. Vo väčšine prípadov nakupujeme elektronické knihy, pretože je to pre nás jednoducho pohodlnejšie. Ale už dlhšie sme uvažovali nad kúpou dvoch titulov, ktoré sa Vám dnes pokúsim v skratke predstaviť.

Jíme zdravě po celý rok

Myslím, že si spomínate na môj raňajkový experiment. Vtedy som Vám spomínala aplikáciu Fit recepty, z ktorej čerpám inšpirácie. Hoci som sa ešte nedostala k článku s receptami, v experimente svedomito pokračujem. A pridávam zdravé obedy a večere. Nevedela som, že sa dokážem tak nadchnúť pre zdravú stravu. Vždy mi chýbala inšpirácia, suroviny alebo sa mi jednoducho nechcelo trápiť so zdĺhavými receptami. Fit recepty ma vážne zaujali a spolu s klesajúcou hmotnosťou som sa rozhodla pre kúpu kuchárky, ktorá pochádza od tvorcov mojej obľúbenej aplikácie.

Som rada, že Filip zdieľa moje nadšenie pre zdravú stravu a púšťa sa so mnou do experimentov. Ako prvú do našej zbierky sme si kúpili kuchárku, v ktorej sú recepty na celý rok. A máme z nej obaja radosť. Objavili sme tu množstvo nových receptov (vyhovujúce i mojej celiakii), ktoré môžeme vyskúšať. Páči sa mi nielen prevedenia celej kuchárky a krásne obrázky, ale i fakt, že suroviny sú bežne dostupné a nemusím sa kvôli nim vypraviť na zvláštne nákupy. V pláne mám aj kúpu ostatných kníh z tejto edície, najskôr však vyskúšam všetko možné z tejto knižky. Kniha je rozdelená na dve časti: Jar/Leto a Jeseň/Zima. Každá strana knihy tak získala krásnu obálku.

Odporúčam ju? Rozhodne. Ak sa nedokážete dostať k zdravej strave rovnako ako ja, je čas na zmenu. Mne vyhovuje množstvo receptov i dostupnosť surovín. Vďaka aplikácii a teraz i knižke mám oveľa menší priestor na výhovorky.

Dánština - Konverzácie

Vždy si nájdeme s Filipom dôvod, prečo necestovať. Za 5 rokov spoločného bývania sme sa vypravili len na jeden výlet do Poľska a inak nestíhame vôbec nič. A tak sme si dali pred pár týždňami predsavzatie, že navštívime Kodaň. Mesto ma vždy lákalo už len kvôli knižke Hygge, ktorú som čítala a ktorej recenziu na mojom blogu objavíte. A tak plánujeme svoju prvú cestu počas septembra do Kodane veľmi svedomito. Stihli sme si kúpiť cestovateľskú príručku (o tej pár slov niekedy inokedy) i knižku konverzácie.

Hoci vieme, že sa dohovoríme obaja anglicky, kniha konverzácie je pre nás motiváciou. Ja som sa už pustila do čítania a pár fráz som si stihla osvojiť (i keď to vôbec nie je jednoduché).

A to sú moje knižné úlovky. Veselo pokračujem v čítaní čínskych vrážd, o ktorých som písala v minulom článku. Tie však stále ostávajú pevne uložené v mojej čítačke Kindle. Budem rada, ak mi v komentári zanecháte svoje posledné knižné objavy - s radosťou sa inšpirujem.

Teším sa na Vás pri ďalšom článku! 
S pozdravom 
Katka

11 komentárov

  1. Pěkné kousky. :) Držím palce s učením se dalších frází. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, šťastie budem rozhodne potrebovať. :)

      Odstrániť
  2. ta kniha so zdravymi receptami vyzera naozaj dobre. obcas mavam pocit, ze sa u nad doma vari stale dookola to iste, tak by mozno prospelo inspirovat sa nejakymi receptami, ktore by boli zaroven aj zdrave :) urcite sa po nej v knihkupectve poobzeram.
    Kodan je krasna, aj ked vzdy ked si spomeniem na svoj vylet tam, vybavi sa mi hlavne to, ako mi slnko spalilo zadnu stranu ramien a ako som potom celu cestu lietadlom domov kvoli tomu trpela :D takze moje odporucanie je nezabudnut si opalovaci krem, lebo aj v septembri este moze slniecko celkom uradovat! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knihu aj aplikáciu môžem rozhodne odporučiť. Tiež doma trpíme syndrómom opakujúceho sa jedla, a potom často končíme na donáške, lebo na nič z našich receptov nemáme chuť. :) Ďakujem za tip, opaľovací krém si rozhodne zbalím. :)

      Odstrániť
  3. Taky mám jednu zdravou kuchařku a také ráda zkouším sem tam zdravé recepty. :) Páni, to je super, že se učíš dánštinu! :O

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekné úlovky. Tie o zdravej strave by som si aj ja kúpila. ďakujem za tip

    CHLAPEC ALEBO DIEVČA? BUDE TO 5 CHLAPČEK?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozmýšľala som nad ňou dlho, ale neľutujem kúpu. :)

      Odstrániť
  5. Přitom dovolená je potřeba! I kdyby jen po Čechách. Ale Dánsko bude určitě krásné, dobrá volba. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hovorila som si presne to isté, bude to naša prvá dovolenka. :)

      Odstrániť
  6. Lingea jsou nejlepší slovníky :) Přeju hodně štěstí s učením... a s přípravou receptů z kuchařky :D

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť