Otázky a odpovede o copywritingu i o tom, prečo je pohyb dôležitý

piatok 15. mája 2020

Mám pocit, že po karanténe nastávajú druhé Vianoce. Množstvo textov značne vzrástlo a posledné dni prichádzam k svojmu stolu veľmi skoro a odchádzam až vtedy, keď mám pocit, že už fyzicky nedokážem viac napísať. Posledné dni som so sebou spokojná a musím priznať, že aj značne hrdá. Pred dvoma týždňami som absolvovala lekárske testy, ktorých výsledok nebol najlepší. Riešenie? Obmedziť sladké, pridať pohyb, zamerať sa na zdravú stravu.

A tak som aj urobila. Musím sa priznať, že sa cítim trochu ako Dudley Dursley v 4. knihe Harryho Pottera. Na mojej chladničke pristál stravovací plán založený na ovocí a zelenine. Na začiatku som si myslela, že to nezvládnem ale čím dlhšie som bez svojich obľúbených sladkých a nezdravých pochúťok, tým viac energie mám. Rovnako sa zlepšilo aj moje sústredenie, a tak som viac ako 30 strán copywritingu zvládla počas dvoch dní. Veľmi sa teším na víkend, ale ešte predtým som si našla čas na zodpovedanie otázok, ktoré mi o copywritingu často nechávate v komentároch. 

Ako začína copywriter? 

Na túto tému nájdete stovky článkov, ale ja úprimne nesúhlasím ani s jedným z nich. Možno môj štart vo svete blogov a reklamných textov nebol žiarivý, ale o tom to predsa má byť. Začínala som pred piatimi rokmi po nástupe na vysokú školu. Peniaze od rodičov sa minuli a ja som hľadala prácu. Objavila som portál Jaspravim a napadlo ma registrovať sa. Vytvorila som inzeráty, v ktorých som špecifikovala, aké texty tvorím. Netrvalo dlho a prišli prvé objednávky. 

Množstvo článkov vám bude tvrdiť, že je potrebné najskôr sa vypísať do zásuvky, kým začnete ponúkať svoje texty na predaj. Ja som to tak nikdy nerobila a som za to rada. Moje texty, vetné konštrukcie a slovná zásoba rozhodne neboli také dobré, ako sú dnes. Ale brala som každú príležitosť, ktorá prišla. Písala som pre pohrebný ústav i pre porno stránky. Radila som záhradkárom, ako vytvoriť kompost i rodičom pri výbere záujmových krúžkov pre deti. Vytvorila som texty o liečivých bylinách, dovolenkových rajoch plných erotiky aj o plyšových hračkách. 

Každý text ma niečo naučil. Naučila som sa vyhľadávať informácie, čítať lepšie v rôznych jazykoch, získala som všeobecný prehľad a naučila sa pracovať s editormi, korektormi a fotografiami. Každý z mojich klientov mi dal cenné rady, ako písať lepšie a zaujímavejšie. Písanie do zásuvky Vám spätnú väzbu nikdy neposkytne. 

Ako sa nenechať oklamať? 

Na začiatku písania to prichádzalo veľmi často. Žiadosti o text alebo článok na skúšku, keď sa po dodaní nik neozval. Vypracovanie celých strán textov bez odozvy. Prosby na mail a celé zástupy sľubov. Vidina ľahko zarobených peňazí bola pre mňa lákavá, ale po vypracovaní textov som už nevidela žiadnu odpoveď. Až ma jedného dňa prešla trpezlivosť a ja som definitívne presunula celé svoje zarábanie na Jaspravim. 

Na portáli je potrebné každú objednávku zadať, zaplatiť a až potom sa zobrazí copywriterovi, teda mne. Jaspravim sa stará o vytváranie faktúr a o zabezpečenie bezpečného prostredia. Za to si strhávajú určité percento (v mojom prípade 15%) z každej objednávky. Nevadí mi to. Je lepšie predávať bezpečne a dostať za svoju prácu zaplatené, ako keď sa naozaj snažíte a peniaze za svoju prácu nikdy neuvidíte. Dnes už nereagujem na správy, ktoré prichádzajú z náhodných adries. Mimo Jaspravim spolupracujem len naozaj zriedka a vtedy musím mať dôveru v toho, s kým pracujem. 

Aká je práca z domu? 

Práca z domu je príjemná, ale sú okamihy, kedy dokáže poriadne liezť na mozog. Často mám pocit izolácie od okolia a som rada, keď môžem svoju domácu kanceláriu aspoň na malú chvíľu opustiť. Vtedy najčastejšie chodím medzi ľudí. Našťastie (alebo nanešťastie) nie som veľmi sociálny typ a veľmi skoro sa začínam tešiť späť do svojej súkromnej ulity. 

Odkiaľ čerpám inšpiráciu? 

Inšpirácia je pri tvorbe textov dôležitá. Všetky nemôžu byť rovnaké, je dôležité vždy prichádzať s niečim novým. Rovnako je potrebné odreagovať sa. Aj športový antitalent ako ja chodí pravidelne behať, na prechádzky a venuje sa cvičeniu. Na začiatku to bola predovšetkým joga a pilates, ale teraz prichádzam na chuť i dynamickým cvičeniam ako tabata alebo HIIT. Bez cvičenia sa cítim po každom ťažkom dni nesmierne unavená. Chýba mi tiež inšpirácia a nedokážem sa dostatočne sústrediť. 

Veľmi dúfam, že sa Vám dnešné kolo otázok a mojich odpovedí na ne páčilo. Snažila som sa vybrať najfrekventovanejšie otázky, ktoré sa v komentároch vyskytujú. Moje dni a prácu copywritera môžete sledovať na mojom Instagrame, kam sa snažím každý deň pridávať nové postrehy. 

Teším sa na Vás pri ďalšom článku! 
S pozdravom 
Katka

18 komentárov

  1. Opravdu zajímavý článek! Nevěděla bys i o nějakých českých webech, kde se dá začít s copywritingem?
    Děkuju!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, myslím, že existuje česká verzia jaspravim. :)

      Odstrániť
  2. Tiež som rozmýšľala, že by som to možno vyskúšala, ale ono to asi zaberie veľa času. A neviem, či ten čas mám. Keď niečo napíšem, tak len tak pre radosť na blog. A to myslím, že mi stačí :) Ale aj tak si veľmi cením tvoje tipy a rady v tomto článku. Možno to ešte niekedy počas štúdia vyskúšam, uvidím čo mi život prinesie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme, je to práca ako každá iná, takže pohltí značné množstvo času. :)

      Odstrániť
  3. Díky za tvé zkušenosti, já si osobně taky myslím, že psaní do šuplíku nedá zpětnou vazbu a tudíž nás nikam neposune. O copywritingu neslyším poprvé, už párkrát jsem to chtěla zkusit, ale něco mě brzdilo, ale ráda bych to v budoucnu zkusila. Možná je čas právě teď. :)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno. :) Ja som začala z jedného dňa na druhý. :)

      Odstrániť
  4. Je dobré se dozvědět něco více o copywritingu. :) Ale myslím si, že by to nebylo pro mě. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si nájdeš niečo svoje, čo ťa pracovne nadchne. :)

      Odstrániť
  5. Zase osvětlení, jak tohle tak může fungovat. Pro mě scifi, sedět celý den u počítače je pro mě za trest a jen doma by mi hráblo :D Ale někdo určitě ocení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy mám tiež pocit, že mi z toho trochu preskakuje. :)

      Odstrániť
  6. Díky za přiblížení, jak to funguje, když se člověk rozhodne vrhnout se na copywriting na volné noze. Je skvělé, že existují servery, které pomůžou práci zprostředkovat. Sama s podnikáním nemám žádné zkušenosti, tak je o to zajímavější přečíst si zkušenosti ostatních. Dokážu si psaní představit jako brigádu nebo přivýdělek při mateřské, ale určitě ne na plný úvazek, nemám na práci z domova dost sebedisciplíny a chyběl by mi firemní kolektiv...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám prácu z domu rada, ale niekedy to naozaj lezie na mozog. :)

      Odstrániť
  7. Už dřív mě napadlo, že by bylo fajn pracovat takhle z domu, ale o téhle práci jsem toho, přiznám se, ještě tolik neslyšela. Občas to musí být určitě náročné, sama na sobě vidím, že jsou dny, kdy mi chybí kreativita a inspirace... Ale rozhodně by to stálo za to zkusit, díky za zajímavý článek. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Postupne som sa naučila inšpirácie vyhľadávať, aby som mohla písať i počas kritických dní. :)

      Odstrániť
  8. Tento článok je vskutku skvelý nápad. :-)
    Mám pocit, že začína zo mňa opadávať pocit skeptickosti zo stránok ako Jaspravim a podobné stránky.
    Neviem prečo mám k nim taký vzťah. Možno je to len mojou tendenciou prekombinovať veci alebo mi návaly informácii z článkov o online marketingu a content marketingu lezú na mozog. :-D

    Čo sa tohto covid obdobia týka. Niečo na tom určite bude. Totiž bez tohto krízového obdobia by mi asi v živote nenapadlo prelustrovať staré zošity z obchodnej soš-ky a začať si plánovať fázy budovania svojho copywriterského mena, web portfólia a tak.

    Len ma trochu vydesil prieskum trhu a analýza možnej konkurencie. (Ani som netušila, že je na slovensku toľko marketingových agentúr alebo copywriterských zoskupení ako Kreatívne pero. Nehovoriac o copywriteroch a ghostwriteroch na voľnej nohe.
    To ma asi trochu desí. Tak už len vyšpekulovať, čo môžem ponúknuť navyše. Keďže skúsenosti to teda ešte nebudú.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa priznám, že som na žiadnych prieskumoch nepracovala. :) Nebrala som na začiatku copywriting ako prácu, a to mi pomohlo menej sa stresovať. :)

      Odstrániť
  9. Moc zajímavý článek, o té stránce jsem ještě neslyšela! Jednu dobu jsem taky takhle psala pro jednu firmu (pár článků), ale pak mi došlo, že mě to nebaví tolik, jak jsem doufala (spíš teď dělám překlady, ale tam hledat zakázky je taky hrozně zdlouhavý proces). Taky bych měla přejít na ten zdravější styl, jsem pořád unavená a neudržím dlouho pozornost. Sladké ani tolik nejím, to už spíše do sebe cukry dostávám formou pití, ale rozhodně mám daleko od zdravé stravy, o cvičení ani nemluvě (to teď pomalu začínám, tak snad si na to nějak zvyknu). Každopádně super článek! :)

    www.lucyvillain.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mě osobně to přijde strašně zvláštní. Jsem z jiné generace a nějak jsem si myslela, že odborné články může psát jen odborník... Napsat články na různá témata, aniž bych to měla nastudované nebo prožité bych asi neuměla... Jinak ale fandím tvému životnímu stylu.

    OdpovedaťOdstrániť